Otoklav,
basınçlı su
buharı ile
doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada
sterilizasyon
yapar.
1879'da Charles
Chamberland tarafından
icat edilmiştir. Otoklav ismi Yunanca auto-
(kendi
kendine) ve Latince clavis
(anahtar)
kelimelerinden türetilmiştir ve "kendinden kilitli cihaz "
anlamına gelmektedir.
Mikropları
yok
etmek amacıyla laboratuvar ve ameliyathanelerde kullanılır. Aynı
zamanda mikropları yok ettiği için meyve
ve
sebze
konservesi
yapımında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sterilizasyon
dışında oto camlarında laminasyon işlemi gibi başka işlemlerde
de kullanılabilir.
Bizim için tanımın son satırındaki anlatım önemlidir. Gıdaları Konserve yapmada otoklav hayati öneme sahiptir.
Otoklav
hangi ürünlerde kullanılmalıdır? Bunun için ürünümüzün ph
değerleri önemlidir. Sterilizasyon veya pastörizasyon kararlarını
ph değerine göre vermeliyiz.
Otoklav seçerken nelere dikkat etmeliyiz. Üreteceğimiz ürün miktarı, cinsi ve çeşidi belirleyici etkendir.
Otomatik
otoklavlarda reçete oluştururken ürün numunesi üzerinden
çalışılıp, basınç ve sıcaklık loggerleri ile test yapılıp
reçete oluşturulmalı.
Konu hakkında danışmanlık Hizmetimiz vardır.
Manuel Otoklavlar
Dik
Otoklavlar
Otomatik
Otoklavlar
Döner
Otoklavlar (Rotary Otoclove)
Otoklav Seperatörü
Otoklav
üretici yabancı firmalar; bildiklerim
Çalışma
Prensibi aşağıdaki videodan izlenebilir.
Tüm Otoklav Sistemlerinde Isı geri kazanım uygulaması yapılmalıdır. Bu sistem Otoklav enerji maliyetlerini % 25 kadar düşürebilmektedir.
Konu hakkında danışmanlık Hizmetimiz vardır.
Sistem
Kendini kısa sürede amorti etmektedir.
RAM-MAK
Konserve Hazır Yemek Üretimi Teknik Danışmanlık
Canned Food Production Consultancy
Tel: +90 542 3941812
Canned Food Production Consultancy
Tel: +90 542 3941812
www.rammak.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder