Otoklav, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada sterilizasyon yapar. 1879'da Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir. Otoklav ismi Yunanca auto- (kendi kendine) ve Latince clavis (anahtar) kelimelerinden türetilmiştir ve "kendinden kilitli cihaz " anlamına gelmektedir.
Mikropları yok etmek amacıyla laboratuvar ve ameliyathanelerde kullanılır. Aynı zamanda mikropları yok ettiği için meyve ve sebze konservesi yapımında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sterilizasyon dışında oto camlarında laminasyon işlemi gibi başka işlemlerde de kullanılabilir.
Bizim için tanımın son satırındaki anlatım önemlidir. Gıdaları Konserve yapmada otoklav hayati öneme sahiptir.
Otoklav hangi ürünlerde kullanılmalıdır? Bunun için ürünümüzün ph değerleri önemlidir. Sterilizasyon veya pastörizasyon kararlarını ph değerine göre vermeliyiz.
Otoklav seçerken nelere dikkat etmeliyiz. Üreteceğimiz ürün miktarı, cinsi ve çeşidi belirleyici etkendir.
Otomatik otoklavlarda reçete oluştururken ürün numunesi üzerinden çalışılıp, basınç ve sıcaklık loggerleri ile test yapılıp reçete oluşturulmalı.
Konu hakkında danışmanlık Hizmetimiz vardır.
Manuel Otoklavlar
Dik Otoklavlar
Otomatik Otoklavlar
Döner Otoklavlar (Rotary Otoclove)
Çalışma Prensibi aşağıdaki videodan izlenebilir.
Tüm Otoklav Sistemlerinde Isı geri kazanım uygulaması yapılmalıdır. Bu sistem Otoklav enerji maliyetlerini % 25 kadar düşürebilmektedir.
Konu hakkında danışmanlık Hizmetimiz vardır.
Sistem Kendini kısa sürede amorti etmektedir.
RAM-MAK
Konserve Hazır Yemek Üretimi Teknik Danışmanlık
Canned Food Production Consultancy
Tel: +90 542 3941812
www.rammak.com
Mail1: ramazankeskin@hotmail.com
Mail2: ramazankeskin@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder